Sürdürülebilir Vasileia / Karşıyaka Projesi

 

Esas hedefimiz Vasileia / Karşıyaka köyünü 2030 yılına kadar, sıfır atık ve karbon nötür duruma getirerek  sosyoekonomik olarak geliştirmektir.

 

Özel hedeflerimiz:

  • Derneğimizin lobicilik yapma ve haklarımızı savunma kapasitesini artırarak yerel toplulukların atık toplama politikalarını Vasileia / Karşıyaka’da bir geri – dönüşüm programına imkan verecek şekilde değiştirmesine ikna etmek.
  • Vasileia / Karşıyaka köyündeki katı atıkları iki yıl içerisinde %50 oranında azaltmak, ve ayni zamanda ‘belediye’ giderlerini azaltarak, geri – dönüşümden gelir elde etmek.
  • Köydeki ilkokulda iklim değişikliği ve geri dönüşümün odakta olacağı çevre eğitimlerini derslere entegre etmek

 

Hedeflerimize ulaşmak için gerçekleştireceğimiz faaliyetlerden bazıları:

  • Üyelerimiz için savunuculuk ve lobicilik eğitimleri
  • Dernek ofisini proje yönetim ofisi ve tamir atölyesi / kafe olarak kullanılabilecek düzeye getirmek
  • Köy halkını iklim değişikliği, geri dönüşüm, sürdürülebilirlik ile ilgili olarak bilgilendirmek
  • Vasileia / Karşıyaka köyündeki ilkokulunda geri dönüşüm, iklim değişikliği ve biyoçeşitlilik konularını derslere entegre etmek
  • Öğrencilerin evlerinin karbon ayak izlerini hesaplayarak tüm köyün toplam tahmini karbon ayak izini çıkarmak
  • Vasileia / Karşıyaka köyü atıklarını organik atıkları kompostlayarak, camları kuma çevirip tekrar kullanarak, metal, plastik ve karton atıkları geri dönüşüm şirketlerine satarak %50 oranında azaltmak.

İlkokuldaki Eğitimler

Projemizin bir parçası olarak çocuklarımızın da genelde çevre eğitimi, özelde geri dönüşüm eğitimi alabilmesi için okulda iki dönem boyunca eğitim programı yürütülmektedir. Eğitimleri 2022 güz döneminde (3 ay) her sınıfa (8 şubeye ayrı ayrı) haftada 1 ders saati, ve 2023 ilkbahar döneminde (3 ay) iki haftada 1 ders saati olmak üzere vermekteyiz.

Eğitim Verilecek Konular:

  • Geri Dönüşüm teorik anlatım ve pratik uygulama
  • İklim Değişikliği teorik anlatım ve pratik uygulama (matematiksel olarak karbon ayak izi hesaplaması)
  • Biyoçeşitlilik

İlkbahar döneminde ise sınıflarda geri dönüşüm ile ilgili olan pratik uygulamayı izlemeye devam edeceğiz. Eğitimler sınıf öğretmenlerinin gözetiminde ve de sınıf öğretmenleri ile işbirliği içerisinde verilmektedir.

Projemizin Genel Hatları

Proje başlangıç tarihi: Kasım 2021

  • Projemizin ilk adımı, dernek ofisi olarak tadilatını tamamladığımız odanın ofis olarak kullanılabilmesi için gerekli olan masa, sandalye, bilgisayar, printer ve projektör gibi mefruşatın tamamlanmasını ve ofisin proje yönetimini etkili şekilde yapabilecek hale getirilmesini sağlamaktır. Ofise ek olarak, burada bir “Tamir Atölyesi” kurmayı da hedefliyoruz. Tamir Atölyesi’nin amacı derneğimize getirilen ikinci el ev eşyalarının tamirini yaparak onları çöpe atılmasını engellemek ve bu şekilde çevreyi korumaktır. Tamir atölyesinde mobilya, elektrikli ev aletleri, oyuncak, kitap, bisiklet ve kıyafet gibi şeyleri tamir edebilmek için gerekli araç gereç ve aletler bulunacaktır.
  • Projenin ikinci adımı ise köy içerisinde iki atık toplama merkezi oluşturmaktır. Bu merkezlere vatandaşlar geri dönüşüm malzemelerini getirip bırakabilecekler (cam, metal, karton ve plastik). Bu atık toplama merkezlerinden biri köy okulu yanında, diğeri ise Atatürk Parkı yanında oluşturlacaktır (parktaki restorant yanında). Anlaşmalı olduğumuz Geri dönüşüm şirketi bu iki merkezde biriken atıkları gelip toplayacaktır.
  • Atık toplama merkezlerini oluşturmak yanında, projemizin diğer bir ayağı ise köy çapında farkındalık yaratarak geri dönüşümü tanıtmaktır. Proje boyunca toplam 12 grup toplantısı, bireysel temaslar, etkinlikler ve görünürlük faaliyetleri ile bilgi aktarmaya çalışarak, köydeki her handeden en az bir kişiye doğrudan ulaşmayı ve geri dönüşüm, karbon ayakizi ve iklim değişikliği ile ilgili bilgilendirme yapmayı planlıyoruz.
  • Atıkları azaltma, tekrar kullanma ve geri dönüştürme uğraşlarımızın yanında yerel topluluğu hedef alan bir kampanya yaparak onları yaptıkları atık yönetiminde değişiklikler yapmalarına ikna etmeye çalışacağız. Talep edeceğimiz değişikliklerle köy sakinlerini geri dönüşüm yapmaya teşvik ederek önümüzdeki iki yıl içerisinde köy atıklarının %50 azalmasını hedeflemekteyiz. Bu kampanyanın yerel topluluk üzerinde etkili olabilmesi için projemiz dahilinde derneğimizin savunuculuk ve lobicilik eğitimi almasını da tasarladık.
  • Ayrıca köy ilkokulunda iki eğitim dönemi boyunca sürecek olan çevre eğitim programı organize etmeyi planlıyoruz. Çocuklara geri dönüşüm, iklim değişikliği, karbon ayak izi ve biyo çeşitlilik ile ilgili eğitimler verilecektir. Bu eğitim programının bir parçası olarak okul öğrencileri, öğretmenleri ve idarecilerine, sıfır atık hedefini; ulaşmak için beraberce çaba sarf edeceğimiz bir zorlu görev olarak sunacağız.

Proje tamamlanma tarihi: Mart 2024.

 

Geri Dönüşüm Atık Noktalarımız

Siz de evinizdeki cam, alüminyum, kağıt gibi geri dönüştürülebilir atıkları yeniden hayat kazandırarak çevreye ve geleceğimize sahip çıkmakta yardımcı olun. Geri dönüşüm noktalarımızı öğrenmek için tıklayın.

Eğitim Materyalleri

Sürdürülebilir Vasileia / Karşıyaka Projesinin herkesle paylaşabileceğiniz eğitim dökümanlarına buradan ulaşabilirsiniz.