Derneğimiz 1988 Yılında kurulmuştur.
Karşıyaka küçük ve şehirden uzak bir köy olmasına rağmen Lapta bölgesinde kurulan ilk derneklerden biridir. Kuruluş amacımız Kıbrıs kültürünü gelecek nesillere taşımak ve kültürümüzü sanatla birleştirerek köyde yaşayan çocuklarımızı ve gençlerimizi hem kötü alışkanlıklardan uzak tutmak hem de sosyalleşmelerini sağlamaktır.
Karşıyaka Kültür ve Sanat Derneği İlk önce folklor ile çalışmalarına başladı.9-12 yaş küçükler gurubu ardından,1 yıl içinde 13-18 yaş büyükler grubunu da kurdu. O yıllarda festival ve gösterilere katılan derneğimiz güzel etkinliklere imza atmıştır.
Bir süre faaliyetleriniz donduran derneğimiz 2000’li yılların başında tekrar faal durumuna getirildi. Komşu köylerden de katılan öğrencilerle büyükler ekibi 50 kişilik büyük bir kadro kurarak çalışmalarına tekrar başladı. Yine bu yıllarda tiyatroyu da hayata geçirdi. O dönemde dernek yararına düzenlenen gelir getirici yemekli organizasyonlar, şenlik ve tiyatro gösterimlerinden elde edilen gelir ile büyükler ve küçükler folkör ekibinin köstümleri yaptırıldı. Böyle gecelerde köylümüzden topladığımız eski kıyafetlerin defilesini yaparak gelen misafirlerin anılarını canlandırdığımız nostalji geceleri çok beğeni topladı. Gecelerde sahnelenen komedi tarzındaki parodiler de büyük ilgi uyandırmıştır.
2014 yılında yönetimin aldığı karar ile köyümüzde her yıl festival düzenlenmesine karar verilmiştir.Bu festivalin amacı Karşıyakayı tanıtmak ve köyümüze gelen misafirlere eğlenceli vakit geçirmelerini sağlamaktır.Her yıl düzenli olarak Mart ayında yapılan festival ve Ağustos ayında yapılan plaj şenliği köyümüzün tanıtılmasına katkıda bulunmaktadır.
Son 2 yıldır pandemi nedeniyle tüm aktivitelerimiz durdurulmuştur.
2021 Yılında yenilediğimiz ofislerimizde ayrıca, köy kadın kursları ‘’Oymacılık,Koza v.b.’’Kıbrıs kültürüne ait el işlerini yöre halkına öğretmek için atölye kurma aşamasındayız.
Kına gecelerimiz, tombala gecelerimiz, Mart ayında yapılan festivalimiz ve Ağustos ayında yapılan plaj şölenimizdir ve üyelerimizden toplanan aidatlar ile aktivitelerimizin devamı için gelir toplamaktayız.
Etkinliklerimiz hakkında bilgi almak ve bizlerle tanışmak isterseniz köy merkezinde bulunan ofisimizde sizi ağırlamaktan mutluluk duyarız.
Gelecek için kararlı adımlarla yürüyoruz. Sıfır atık ve karbon nötr hedefimizle ilgili detayları, bu konuda bilgi almak ve bu hedefte ne şekilde destek olabileceğinizi öğrenmek ister misiniz?
Karşıyaka köyünün geleneksel festivali olan Ahlat Festivali ile ilgili bilgi almak için buraya bekleriz.
Siz de evinizdeki cam, alüminyum, kağıt gibi geri dönüştürülebilir atıkları yeniden hayat kazandırarak çevreye ve geleceğimize sahip çıkmakta yardımcı olun. Geri dönüşüm noktalarımızı öğrenmek için tıklayın.